Исправи криву Дрину, Мијатовац

Толико кривих Дрина, толико рупа, толико о немарности предходника…. Чак је и мени више мука да причам о предхоницима који су нам оставили такву заоставштину да су Ћуприју оставили у тунелу. у рупи, у мраку, на дну без наде. Нећу више да причам о њима јер су они прошлост а ми морамо да гледамо у будућност, али не могу јер је то опомена коју морамо да знамо да се опет не вратимо у тунел, у рупу, у мрак на дно без наде.

Крива Дрина или девијација на регионалном путу изнад ново изграђене двоколосечне пруге без приступа мештана села Мијатовца је тема која се дуго разматра али истина мора да дође до мештана Мијатовца како би свхатили ко је то урадио и ко сада то исправља.

Да би пројекат брзе пруге био реализован потребно је урадити неке јавне предрадње.

Потребно је урадити плански документ. Тај плански документ мора да се направи, да иде на јавни увид грађана, да се усвоји на Већу и Скупштини општине Ћуприја.

Моје питање следи ко је био на власти у општини Ћуприја? Они су то усвојили, они су кривци намерно или немарно. Да ли намерно или немарно, КРИВЦИ СУ!!!

Можда мештани села Мијатовца нису знали да је тај документ на јавном увиду, да могу да дају коментаре и да измене плански акт, и да тада протествују да би се изборили за свој интерес. Сигурно су тада у селу Мијатовцу постојали локални политичари који су то знали. Зашто тада нису реаговали? Неки од њих и живе на том регионалном путу и сада траже од нас да нешто што је накарадно урађено ми исправљамо. Зар то није мало сулудо? Да ли су намерно или немарно то направили, још једном бих питао?

У том планском документу није било кружног тока, било је онако како је сада испало са затварњем старе трасе регионалног пута. И тада су требали да изађу на улице и да протествују, сада је касно али и није јер смо ми ту због наших суграђана и борићемо се за њихов тј. наш интерес.

Када смо дошли 2013. затекли смо забрањен уговор између фирме која ради планска документа и Дирекције за изградњу. Уговором је предвиђена израда плана генералне регулације у износу од 12 милона динара за три села. Бивши председник општине г. Ђорђевић је забранио да се тај уговор реализује, јер ”шта ће нама планска документа за села”. Ми смо тражили да се уговор настави да се одраде планска документа за четири села, али смо тражили и бесплатну израду планских документа за додатна три сеоска гробља и регулација реке Раванице. Такође смо тим планским документом предвидели кружни ток код спорне девијације.

Крајем 2014, плански документ је завршен, била је јавна расправа, усвојен на Већу и Скупштини са кружним током за село Мијатовац. Напоменућу само да израда неког планског документа траје од шест месеци до годину или две дана, зависи од много фактора. Процедура усвајања документа траје најмање два месеца. Све је то завршено.

Крајем 2014. године смо тражили састанак са првим потпредседником Владе Зораном Михајловић у вези проблема са кружним током. Без планског документа не бисмо могли да урадимо ништа!!!! Тада смо тражили да у буџету ЈП Путеви Србије за 2015. уђе изградња кружног тока. На том састанку представници ЈП Путеви Србије су рекли да то могу да заврше 2017. године, али је г-ђа Михајловић изричито тражила да се кружни ток реализује у 2015. години. Велико хвала на подршци и разумевању. Такође смо тражили да се изгради пројекат привремене саобраћајне сигнализације до изградње кружног тока.

Пројекат изградење двоколосечне пруге А.Д. Железнице Србије је независтан од изградње кружног тока и он не сме да стоји зато што извођачи наплаћују велике пенале ако се нешто стопира, зато је врло битно да сви ми будемо разумни и да дозволимо да пројекат, какав је такав је, заврши јер је то државни пројекат.

А ми ћемо исправљати све ”криве Дрине” тог пројекта и борити се за интересе наших суграђана.