Турски инвеститор у Добричеву – јунице за турско и кинеско тржиште

У Ћуприји је у петак потписан Меморандум о разумевању између Општине Ћуприја и О-П Груп Агро д.о.о. Београд. Иза овог документа стајао је наум турских инвеститора да уложе свој новац у фарму јуница, а недуго по закључењу Меморандума извршена је и примопредаја у самом Пољопривредном друштву “Добричево”, па су тако инвеститори из О-П Груп Агро д.о.о. Београд, српског огранка турске компаније О-П Груп Енерџи, у току само једног дана од општег уговора дошли до кључева фарме у којој ће бар наредних десет година гајити јунице за турско – а сва је прилика – и кинеско тржиште.

Меморандум су закључили Џем Џандан, директор београдске О-П групе и Нинослав Ерић, председник Општине Ђуприја, који је, обраћајући се присутним новинарима, прво истакао да ће парафирање овог уговора исправити још једну “грешку у приватизацији некадашњих друштвених фирми у Ћуприји”, и наставио:

Инвестиција О-П Груп у овој години биће десет милиона евра. Они ће само ове године у Добричеву имати хиљаду стеоних јуница, желе да направе и постројење биогаса, стакленик а запослиће и неких 50-так радника. Идеја је да после тога, у наредној фази, резултат улагања буде и свих пет хиљада грла. Господин Фикрет Озтурк, један од оснивача и акционара О-П Груп Енерџи, почасни је конзул Србије у Турској. Он је већ био у Ћуприји и ми све ово припремамо већ четири месеца. Имамо подршку Владе Републлике Србије за ову инвестицију, имамо подршку председника Вучића и Ердогана – рекао је Ерић додавши како је сигуран да ће и следећа инвестиција О-П Груп бити реализована у Србији и да се нада да ће то поново бити у Ћуприји.

Добричево: Нови живот за једно од најстаријих добра

Џем Џандан је после четири месеца посла био задовољан постигнутим, а открио је да су акционари његове компаније желели да инвестирају негде где влада здраво окружење и да су прво одабрали Србију, а потом и Ћуприју.

-Ми желимо да проширимо наш бизнис, желимо да направимо биогасно постројење, да изградимо фарму, стакленик и да запослимо српски народ. Са радом почињемо данас – рекао је директор Џандан, захваливши се на крају председнику Ерићу на његовој “спремности за инвеститоре”.

Иначе, како је могло да се чује од Џандана и чланова његовог тима, јунице ће бити намењене првенствено турском тржишту, а већ прва грла биће допремљена на добричевску фарму за 30 до 60 дана, колико јунице треба да буду у карантину. За то време ће бити реновирани објекти за прихват првог турнуса, а треба истаћи и чињеницу да су турски ивеститори, поред најма фарме, купили и 4,5 хектара земље у Добричеву, где планирају да изграде биогасно постројење, које ће прво да производи два мегавата струје, док ће већ у другој фази достићи и планирани капацитет од четири мегавата.

 

Озтурк и Пала – познате и успешне турске породице

Оснивачи и главни акционари О-П Груп Енерџи су Фикрет Озтрук и Унал Пала. Озтурк је почасни конзул Србије и власник једне од највећих нафтних компанија у Турској, а Пала је један од највећих турских инвеститора у грађевинарству и енергетици.