Ћуприја ускоро безбедна од високих вода

– Данас смо се договорили да овде нећемо стати. Остале су још две “спорне” деонице око музеја. У наредној фази ћемо завршити санацију регулисаног дела корита Раванице и то ћемо заокружити, надам се, до краја ове или у првој половини 2019. године, у зависности од средстава које ЈВП „Србијаводе“ буде имало. Оно што сада радимо је чишћење комплетне регулације и откривање ове лепе камене регулације која је урађена још пре 20-30 година. Дакле, комплетну деоницу Раванице кроз Ћуприју ћемо очистити и Ћуприја ће кроз наредних неколико месеци постати потпуно заокружена што се тиче безбедности и високих вода – изјавио је директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић током данашње посете Ћуприји.

Пузовић је у друштву председника Општине Ћуприја Нинослава Ерића обишао саниране деонице регулисаног дела корита Раванице, откривши притом новинарима намеру да се уради нешто „везано за естетику и силазак људи на реку, да покушамо да урадимо неколико ствари и на Раваници и на Морави, како би Ћупричани могли да приђу реци и да је користе, посебно пецароши који ће бити наши чувари на рекама.“. Иначе, директор Пузовић саопштио је јавности и колико је новца ове године издвојено из буџета  „Србијавода“ за Ћуприју, истичући да ће укупна цифра да износи између 42 и 45 милиона динара.

-Оно што смо завршили до зграде суда је инвестиција од неких 25 милиона динара; део код музеја је неких 5, а за одржавање и чишћење регулације биће утрошено 12 до 15 милиона динара. То је оно што ове године долази за Ћуприју, а трудићемо се да заједно са локалном самоуправом припремимо нове пројекте: да завршимо регулацију, да решимо ушће Раванице у Мораву, верујем већ следеће године – закључио је Горан Пузовић.

Добру сарадњу и обострано разумевање између локалне самоуправе и ЈВП „Србијаводе“ посебно је подвукао Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја, најавивши да ће овај позитивни тренд у сарадњи да се наредне године прошири и на појас Велике Мораве.

Резултати одличне сарадње: Председник Ерић и директор Пузовић

-Сваки пут кад смо имали неки проблем, ми смо истог момента имали реакцију „Србијавода“. Све оно што смо договорили у претходном периоду, сада се реализује, а данас договарамо шта ћемо да радимо у неком наредном периоду. Срећан сам што ћемо ускоро да добијемо Раваницу онакву као што је изгледала пре двадесет година, од када њена регулација није одржавана како је требало. Верујем да ћемо од сада, уз одличну сарадњу са ЈВП „Србијаводе“, да одржавамо нашу реку Раваницу. Причали смо такође и о неким новим пројектима везаним за Мораву и за нови мост, тако да ће, уз подршку директора Пузовића и предузећа „Србијаводе“, општина Ћуприја бити безбедна од високих вода – рекао је данас новинарима Ерић, изразивши уверење да ће радови на кориту Раванице умногоме позитивно да допринесу и самој естетици града.

Рецимо и то да су у данашњем обиласку радова, осим челних људи Општине, учествовали и представници извођача Водопривредног предузећа “Ћуприја” АД, које је предводио Вукојица Шмигић.

 

ПУЗОВИЋ: ЕКОЛОГИЈА ПОСЕБАН АСПЕКТ 

“Посебан аспект је екологија. Оно што нас чека у наредном периоду, како локалну самоуправу тако и државу и државне органе, то је подизање еколошке свести наших грађана. Сведоци смо да су и Раваница и Морава, на жалост, депоније. Оно што систем данас мора да ради је едукација деце од предшколског узраста па до високошколских установа, уз подршку медија која је врло битна. Причао сам са премијерком и о томе да са локалним самоуправама које желе сарадњу покушамо да детектујемо места где можемо да поставимо уређаје и опрему који ће спречавати комунални отпад – нарочито пластику – да „путује“ даље и да тај отпад затим одлажемо и рециклирамо”, истакао је Горан Пузовић.