ЕРИЋ: Очекује нас потпуна рeконструкција Опште болнице

Председник Ерић на данашњој седници Општинског већа најавио и скори завршетак галиматијаса са „неуговореним“ радницима Дома здравља, којих је у једном моменту било чак 120! Ћупријски Дом здравља издвојен је од Опште болнице још 2008. године, међу првима у Србији. Одмах након издвајања ове примарне здравствене установе из система болнице у Ћуприји уследио је пријем нових радника – њих 90!

 

„Имали смо састанак са људима из Канцеларије за управљање јавним улагањима и могу да вам кажем да ћемо Општу болницу у Ћуприји потпуно да реконструишемо“, рекао је председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић на последњој седници Општинског већа извештавајући чланове извршног органа општине о активностима које би требало да још више утемеље Ћуприју као регионални здравствени центар.

„Реконструкција ће да подразумева и пребацивање Дома здравља физички у оквире Опште болнице, али и опремање медицинским апаратима и опремом и болнице и Дома здравља“, истакао је Ерић, подвукавши још једном како је о овом плану разговарао и са премијерком Аном Брнабић још у априлу, приликом њене посете Ћуприји.

Председник Ерић већницима је још рекао како је у току израда пројектно-техничке документације неопходне за реализацију реконструкције Опште болнице Ћуприја, те истакао да ће ускоро бити окончани и проблеми у функционисању ћупријског Дома здравља, који трају дуже од деценије.

„Остаје нам да решимо проблем са још седам ‘неуговорених радника’ Дома здравља. Мислим да ћемо то да решимо до краја ове године, а онда ћемо да имамо ‘затворену причу’ са тзв. неуговореним радницима. Подсећам, било их је 120 и то је био велики проблем који смо наследили. Кад решимо тај проблем, решићемо и проблеме у ћупријском здравству, закључио је Нинослав Ерић своје излагање већницима, уз опаску да ће Ћуприја ускоро бити прави, регионални здравствени лидер, један од најважнијих и најбољих на Коридору 10, од Београда до Ниша.

 

Из буџета општине на извршења „исцурело“ близу 70 милиона!

Величину проблема које је проузроковало запослење чак 120 радника ван предвиђеног уговора са Републичким фондом за здравствено осигурање, најбоље илуструје чињеница да је до септембра 2017. године из буџета општине на извршења отишло близу 70 милиона динара. Подсећамо, одлуком Уставног суда Србије од 24. августа 2017. године поништено је решење Вишег суда у Јагодини, којим је ова другостепена судска истанца потврдила првостепено решење Основног суда у Параћину о намиривању потраживања тзв. „неуговорених радника“ Дома здравља у Ћуприји из општинског буџета. Велико веће Уставног суда тада је у образложењу своје одлуке навело да је подносиоцу жалбе (Општини Ћуприја, прим. аутора) повређено право на правично суђење. Председник Ерић је, у реакцији на ову одлуку УСС, рекао како је он упозоравао запослене раднике Дома здравља да „локална самоуправа није права адреса за остваривање њихових права“, уз оцену да би, да се којим случајем наставило са праксом наплате потраживања из заједничке општинске касе, Општина Ћуприја сигурно банкротирала.