ЕРИЋ: „Сваког дана се боримо за Ћуприју и наше суграђане – доказ за то је и Модна кућа „22. децембар“

Општина Ћуприја добила је у јавну својину објекат некадашње крагујевачке Модне куће „22. децембар“. Локална сaмоуправа тако је без накнаде постала власник зграде у самом центру Ћуприје, објекта који је од бомбардовања представљао ругло и лошу слику Ћуприје, а сам уговор о преносу својине својим потписима потврдили су данас у Ћуприји Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину и Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја. После реконструкције у овом објекту ће бити смештена “Општина Ћуприја, односно Општинска управа, градска кућа која ће да буде достојна”, како је децидирано изјавио први човек ћупријске локалне самоуправе.

Одмах након парафирања уговора, представницима медија обратио се Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину, констатујући како је данашњи дан круна једног великог посла у чијем средишту је био први човек ћупријске локалне самоуправе.

„Коначно, после великог залагања пре свега председника Општине Ћуприја Нинослава Ерића, ми данас преносимо ову зграду – која се налази у самом центру града и која је као створена за градску кућу – у својину локалне самоуправе. Ово је, да подсетим, трећи пут да долазимо у општину Ћуприја оваквим поводом: били смо овде да атлетској Ћуприји пренесемо стадион на коме се сада гради Атлетски центар Србије, а пре тога и да пренесемо земљиште за потребе изградње индустријске зоне, где ће у априлу доћи и турски инвеститор да крене са изградњом фабрике ФЕКА.“, рекао је директор Воркапић изразивши и задовољство што је власник „22. децембра“ сада „неко ко зна да се стара о имовини“.

Обострано задовољство: Воркапић и Ерић

И председник Нинослав Ерић није крио задовољство потписивањем уговора којим се, напокон, стичу услови да још једна „црна тачка“ Ћуприје буде претворена у функционално користан и естетски леп маркер града на Морави. Ипак, своје излагање пред новинарима Ерић је почео захвалом човеку који је несумњиво увелико заслужан што је двадесетогодишњем путу пропадања „22. децембра“ коначно дошао крај.

„Првенствено, захваљујем се Јовану Воркапићу, директору Републичке дирекције за имовину, који је овде и домаћин јер је добио „кључеве града“ када је Република Србија пренела у власништво 16 хектара индустријске зоне. Данас смо опет ту јер држава Србија преноси право јавне својине на локалну самоуправу и над овим објектом. Сви грађани Ћуприје знају да је велики проблем имати у самом центру зграду која је руина, из које је чак и дрвеће почело да расте“, рекао је председник Општине Ћуприја, осврнувши се потом и на проблеме који су пратили процес преноса права својине над објектом некадашње Модне куће „22. децембар“.

„Верујте, ја сам сваки пут кад сам ишао у Београд причао и о овом наслеђеном проблему и уопште није било лако да дођемо до данашњег дана и потписивања уговора о преносу права својине. Пореска управа, која је била корисник објекта, све ове године је желела да задржи зграду Модне куће „22. децембар“. Последњих годину дана посебно смо интензивирали наше разговоре са људима из Пореске управе и, ето, успели смо у науму да прибавимо објекат у јавну својину. У томе нам је безрезервно помогао директор Воркапић, јер је знао – и зна – да се Општина Ћуприја домаћински односи стара о својој имовини и према имовини коју је добила од Републике.“

У обиласку: пренос својине извршен без накнаде

Надаље, Ерић је подсетио и на бројне наслеђене проблеме са којима су он и његов тим сусретали од краја јуна 2013. године, када су и преузели одговорност у локалној самоуправи. Како је могло да се чује, лако би било да је само требало решити проблем са зградом „22. децембра“.

„Ми смо за ових пет година урадили велики број ствари које су врло битне за локалну самоуправу. Нико није марио за својину локалне самоуправе у последње две деценије, а сликовит пример је и зграда „22. децембра“: то што нико није урадио за 13 година, ми смо урадили! Врло је важно да истакнем да сваку ствар коју радимо, радимо у корист наших суграђана. И није, наравно, проблем био само са овим објектом. Ми смо затекли потпуно девастирану Ћуприју, са лошом инфраструктуром, без индустријске зоне, са теретом лоше приватизације… Мој тим и ја смо до сада успели да оживимо скоро све браунфилд локације: „Младост“, „Царичин град“, „Компресор“, „Велмортранс“, „Компонененту“, Пољопривредно добро „Добричево“… Исправили смо 80 процената свих лоших ствари које смо затекли, и ја вам поручујем да ћемо са истом енергијом и вољом да завршимо и преосталих 20 одсто!“, поентирао је председник Ерић.

Иначе, према речима првог човека ћупријске локалне самоуправе, већ се сада зна и намена објекта „22. децембра“ после реконструкције – биће то здање Општинске управе општине Ћуприја.

„Што се тиче самог „22. децембра“, Планом детаљне регулације предвидели смо да зграда буде у функцији Општине, односно – Општинске управе. Већ од данас крећемо у израду пројектно-техничке документације, а ја очекујем да до краја године почнемо и са реконструкцијом фасаде, односно спољашњег дела објекта, а догодине и унутрашњег дела зграде, која на три етаже има укупно 948 квадрата и чија је вредност, према процени Пореске управе, око милион евра.“

По завршетку конференције за новинаре, Воркапић и Ерић са својим сарадницима обишли су објекат у коме се некада налазила Модна кућа „22. децембар“

 

Ускоро почиње реконструкција тротоара у Кнеза Милоша

Одговарајући на питања новинара, председник Ерић је потврдио да је у петак, 22. марта, у Министарству привреде потписао уговор о реконструкцији тротоара у Улици кнеза Милоша у износу од 58 милиона динара. Радови ускоро крећу, а први човек ћупријске локалне самоуправе данас је обелоданио и да је земљиште које сада служи као паркинг, на месту где се некада налазила кафана „Касина“, пренето у својину Општине Ћуприја. Како је рекао Ерић, пошто је ту пао један од пројектила током НАТО агресије, ускоро ће овај простор бити претворен у трг на коме ће бити подигнут споменик сећања на НАТО агресију.