Карго центар – логистички пункт за робу из пирејске и солунске луке

Крајем прошле радне недеље Ћуприју су посетиле две групе инвеститора: прво су се са могућношћу инвестирања у централној општини средњег Поморавља упознали представници једне аустријско-италијанске компаније, да би у петак, 27. октобра, гости представника ћупријске локалне самоуправе били и потенцијални инвеститори из Кине, државе која ће у блиској будућности престићи САД и тако постати најјача економија света.

Инвеститоре је са потенцијалима Ћуприје – посебно са гринфилд и браунфилд локацијама – упознао председник општине Ћуприја Нинослав Ерић, и судећи према реакцијама које су потенцијални улагачи имали након презентација, чини се да је њихова иницијална заинтересованост подједнака и за изградњу нових погона у индустријској зони, али и за закуп или куповину неке од браунфилд локација.

Посебно у разговору са делегацијом кинеских инвеститора, председник Ерић је подробно представио идејно решење за нову индустријску зону која ће бити изграђена тик уз ауто-пут. Она би требало да се простире с обе стране пута за Батинац, од Везировог брда до магистрале Ћуприја – Сење, а представљала би, како је рекао Ерић, „централну индустријску зону за цело Поморавље“. Такође, све је извесније да ће Ћуприја у догледно време добити и карго центар, на чијем пројекту, како су инвеститори могли да чују, тренутно заједно раде ћупријска општина и Железнице Србије. То карго чвориште било би логистички центар за сву робу чија отпрема и допрема подразумева и две највеће грчке луке: Пиреј и Солун.

Што се тиче самих инвеститора који су походили Ћуприју крајем овог октобра, добро је да се они и даље интересују за улагање у овом делу Србије. Подједнако је важна – ако не и важнија – Ерићева намера да у Ћуприју ускоро дође неко ко ће да инвестира у капитално-интензивну производњу.

Интересантне и браунфилд и гринфилд локације

Кинески инвеститор који је показао највише интересовања за улагање, бави се производњом и прерадом пластике, односно пластичних маса. Како је речено, ако би отворио фабрику у Ћуприји, у првој фази би запослио 200 до 300 радника, да би у пуном производном капацитету број запослених достигао хиљаду људи. Осим гринфилда, овај кинески индустријалац је начелно заинтересован и за браунфилд, запуштене локације на којима се налазе изграђени, некада производно коришћени објекти.