Више него пријатељска посета: Амбасадор Кипарске Републике Константинос Елиадес у Ћуприји

Амбасадор Кипарске Републике у Србији Константинос Елиадес данас је посетио Ћуприју, где је у друштву свог домаћина Нинослава Ерића, председника Општине Ћуприја, разговарао о конкретним корацима који би резултирали наставком, како је једногласно оцењено, већ одличне сарадње између локалне самоуправе и Амбасаде Кипарске Републике, односно самог Кипра. Пре него што је присутне новинаре упознао са разлозима посете свог госта, председник Ерић је подсетио на чињеницу да је Ћуприја победила на једној од пређашњих манифестација „Србија у ритму Европе“ и да је, годину потом, веома успешно организовала финале тог такмичења.

– Имали смо и имамо одличне односе са Амбасадом Кипарске Републике и данас смо се састали са господином Константиносом Елиадесом да разговарамо о даљој сарадњи, пре свега о томе како ћемо да повежемо нашу децу са децом из Кипра. Негде смо дошли до закључка да је најбоље продубити сарадњу у оном делу где Ћуприја баш има шта да покаже – у области музичке уметности и спорта, јер имамо и Школу за музичке таленте и успех и традицију у атлетици. Ове године Ћуприја ће на манифестацији „Србија у ритму Европе“ презентовати Грчку и зато је са нама данас и Игор Карадаревић, директор „Србије у ритму Европе“ – рекао је Ерић, препустивши Карадаревићу да обзнани како је на данашњем састанку дата иницијатива да се одреди датум који ће институционално обележити непатворено грчко-српско пријатељство.

– Повод за долазак кипарског амбасадора Елиадеса је више него одлична сарадња и подршка коју дајемо председнику Ерићу и општини Ћуприја, а овим амбасадоровим доласком само се наставља тренд посета амбасадора Европске уније које смо имали у протекле 3-4 године. Данас је уручен позив председнику Ерићу од амбасадора Грчке у Србији господина Јоргоса Дјакофотакиса да, у оквиру организације “Србија у ритму Европе”, деца Ћуприје представљају Грчку и да опет певају на грчком језику. Тиме се још више продубљује одлична сарадња и пријатељство између два народа. Пошто је грчко-српско пријатељство велико и доказано, а не постоји дан којим се оно обележава, ми смо дали иницијативу да то управо крене одавде, из Ћуприје: да кипарски и грчки амбасадор са председником Ерићем започну ту историју, коју ће деца Грчке, Кипра и Србије спроводити и исписивати – поентирао је Игор Карадаревић.

У сличном тону новинарима се, на српском језику, данас у Ћуприји обратио и амбасадор Кипарске Републике Константинос Елиадес.

– Разговарали смо како можемо да продубимо сарадњу и између наше Амбасаде и ваше општине, али и између Кипра и Ћуприје. Дошли смо на неколико идеја, пре свега да видимо у којим областима можемо да постигнемо пуну сарадњу. Ћуприја је баш позната по образовању, музици и спорту, па ћемо убрзо да видимо како можемо да конкретизујемо нашу сарадњу.

Иначе, такмичење “Србија у ритму Европе” се одржава од 2008. године и осмишљено је у складу са Европском повељом о учешћу младих у јавном животу на локалном и регионалном нивоу, Белом књигом ЕУ о младима, Националном стратегијом за младе РС и Акционим планом за младе. Финално вече ове године ће бити одржано у Врању, а већ је познато да ће манифестација уживо бити емитована на Првој ТВ.