Ерић гост македонског премијера Заева: Отворена је могућност институционалне регионалне сарадње, као подршке економског развоја општина.

Премијер Зоран Заев, у пратњи Душице Перишић, извршне директорке Заједнице јединица локалне самоуправе Републике Македоније (ЗЕЛС), јуче поподне у Скопљу је примио делегацију Националне алијансе за локални економски развој Србије, коју су предводили Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а и Нинослав Ерић, потпредседник ИО Националне алијансе за локални економски развој.

Како је истакнуто у саопштењу Медиа центра Владе Републике Македоније, на састанку се разговарало о могућности да НАЛЕД прерасте у регионалну организацију, чији би оснивачи биле владе у региону а чланови институције и организације од значаја за пословно окружење на локалном нивоу. Главни циљ, стоји даље у саопштењу, било би успостављање регионалних стандарда за пословне инвестиције – повољног пословног окружења у југоисточној Европи, као и размена искустава и знања у циљу побољшања инвестиционе климе у општинама у региону.

Премијер Зајев и Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД

Ову иницијативу поздравио је премијер Заев и најавио даљу сарадњу у стварању регионалне организације која би се бавила економским развојем локалних заједница југоисточне Европе.

Иначе, српска делегација у Македонији бројала је деветнаест чланова, а у њој су, осим руководства НАЛЕД-а, били и представници Министарства грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Републике Србије, па је примена електронских система у области грађевинарства и урбанизма, као тема, преовладавала агендом ове тродневне званичне посете Скопљу.

 

ИСТОРИЈА ДОБРЕ САРАДЊЕ ДВЕ АЛИЈАНСЕ

У обе алијансе тврде да је њихова узајамна сарадња више него добра. Пре свега, истичу учесници разговора у Скопљу, сарадња између НАЛЕД-а и ЗЕЛС-а данас је посебно видљива у реализацији регионалног пројекта Програм сертификације општина са повољним пословним окружењем (BFC SEE – Business Friendly Certification in South East Europe). Овај сертификат подиже компаративну предност локалних самоуправа јер представља својеврсну гаранцију инвеститорима да општина (или град) пружа висок ниво услуга компанијама.