Вредна донација Европске команде војске САД породилиштима у Ћуприји, Кладову и Неготину

Ћуприја, среда 11. фебруар 2015 – Европска команда војске САД, кроз програм Хуманитарна асистенција, који спроводи Канцеларија за војну сарадњу Амбасаде САД у Београду, донирала је, у оквиру акције Фонда Б92 “Битка за породилишта” неопходну медицинску опрему у вредности од скоро 88.000 долара за три српска породилишта – у Ћуприји, Кладову и Неготину.

Тим поводом, данас је заменик амбасадора САД у Србији Гордон Дугуд, званично уручио породилишту у Ћуприји донирану опрему коју чине по један неонатални респиратор, гинеколошки сто, шприц пумпа и две гинеколошке столице за преглед трудница.

“Преко амбасаде САД обезбеђено је 87.928 долара на набавку специјализоване опреме породилиштима у Србији. За медицинске раднике ова опрема представља важно додатно средство за пружање здравствене неге женама и деци. Изузетно ценимо напоре Фонда Б92 који је успео да мотивише и друге донаторе да помогну опремање породилишта у Србији. Такође нам је драго да је Министарство здравља укључено у акцију, што гарантује да је набављена опрема управо она која је болницама и најпотребнија”, рекао је приликом примопредаје заменик амбасадора САД у Србији, Гордон Дугуд.

У име Министарства здравља догађају је присуствовао и помоћник министра, др Дејан Костић, који је овом приликом је изјавио: “Свака донација представља велики помак у квалитету услуге. Ми имамо стручне и посвећене здравствене раднике, али они немају увек на располагању најсавременију опрему. Ова акција је значајна, јер омогућава професионалцима да обављају свој посао на најбољи могући начин”.

Porodilište u Ćupriji 3 (3)“Када смо пре две године покретали “Битку за породилишта”, процена је била да је за опремање породилишта у Србији потребно преко 2,5 милиона евра. Знали смо да нас чека пуно посла, али смо такође знали да успех акције зависи од тога да ли смо пронашли праве саборце у овој важној бици. Сада знамо да јесмо. Амбасада САД један је од наших најактивнијих донатора. Увек су спремни да помогну друштвеноодговорне акције које чине да Србија постане боље место за живот”, изјавио је Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92.

“Сви запослени овде у Општој болници у Ћуприји, желе да пружају квалитетну здравствену заштиту која је свима доступна. Данашња донација нам то сада омогућава. Желим да се захвалим Амбасади Сједињених Америчких Држава што је помогла да наше породилиште добије најмодернију опрему”, изјавио је директор Опште болнице у Ћуприји, др Марко Илић.
У оквиру ове донације Европске команде војске САД, у породилиште у Кладову већ су стигла по два пулсна оксиметра и инфузионе пумпе, по један реанимациони и гинеколошки сто, као и креветић за бебе, док је породилишту у Неготину дониран ултразвучни апарат, гинеколошки сто, топли кревет (бабyтхерм), као и шест аспиратора и три пацијент монитора са ЕКГ-ом.

Делегацију Амбасаде Сједињених Америчких Држава, коју су, поред заменика амбасадора Гордона Дугуда, чинили и потпуковник Кори Шеј, мајор Тод Ендрјусен и Бошка Агбаба, из канцеларије за одбрану и сарадњу примио је и градоначелник Ћуприје, Нинослав Ерић.