Нови медијски закон и ЈП РТВ Ћуприја

Хиљаде питања зашто а одговор само један. Закон о јавном информисању и медијима.

Новим законом о јавном информисању и медијима, локалне самоуправе од 1. јула. 2015. годин не могу да финансирају локалне телевизије. Све општине које су имале локалне телевизије а нису извршиле приватизацију медија морале су некако да реше тај проблем или да проблем гурају под тепих до судњег дана. Велики број запослених, дигитализација, застарела опрема су најчешћи разлози зашто није дошло до приватизације локалних медија.

Буџетом за 2015. годину, руководство Oпштине је предвидело финансирање локалне ЈП РТВ Ћуприја до 1. јула. 2015, такође је предвидела и новчана средства за отпремнине радника. У ЈП РТВ Ћуприја је радило 39 радника. Да ли једна локална самоуправа као што је наша може да финансира толико плата? Иако смо желели да тај број смањимо и пре, оставили смо ипак да се радници имају времена да пронађу себи ново запослење.

Понадали су се поједини радиници да ће можда добити пакет акција и тиме на мала врата постати власници ЈП РТВ Ћуприја. Све оно што је општина улагала у телевизију добили би одређени радници или радници са префиксом ”не”, због ”свог пожртвованог и несебичног рада”, а општина би остала без своје опреме. Господо тако се не крчми општинска имовина! Чак акције не би добили сви у ЈП РТВ Ћуприја већ само неки, али они нису били добро информисани, јер не би имали већински пакет акција и онда би опет следила ликвидација.

download (1)Лоше су их подучавали неки, који су то користили само за политичке поене. Али је њихова политика у Ћуприји запечаћена. На скупштини су чак ”они” имали нешто да кажу. ”Они” нису имали права да кажу ни једно слово о приватизацији јер њихово знање о приватизацији чак и данас стоји на званичном сајту Агенције за приватизацију http://www.priv.rs/Vesti/7637/Kriminalne-radnje-u-Ravanici-sprecavaju-rad.shtml

Чудно је то да су се у јуну месецу појавили предсетавници синдиката новинара Србије и тражили од руководства општине Ћуприја да телевизија не иде у ликвидацију, с’тим да су они против приватизације. Зашто? На том састанку се појавило питање зашто синдикат не да мишљење позитивно или негативно за програм технолошког вишка, јер је то потребно како би се свим запосленим исплатиле отпремнине, како би сви запослени добили право да у Националној служби за запошљавање остваре права на надохнаду. Какав је то синдикат који се не бори за права радника? Какав је то синдикат који је против приватизације медија иако је закон изашао и важи од 1.јула.2015. Врло дискутабилно.

Ако знамо да следи и Закон о максималном броју запослених који се финансирају из буџета општине, ликвидација је била неминовна.