Трак Лајт – нова фабрика после четири деценије

 До јуна прошле године Ћуприју су звали тунелом између Параћина и Јагодине. Данас смо постали локомотива за цело поморавље. Пре осам месеци нико није могао да слути да ћемо после 40 година Ћуприја правити фабрику

Немачка компанија “Трак лајт” и општина Ћуприја потписали су Меморандум о разумевању, чиме су створени услови да се у нашем граду, после четири деценије отвори прва фабрика.

Србија мора да буде центар аутомобилске индустрије југоисточне Европе, рекао је том приликом Александар Вучић.

Општина Ћуприја потписала је споразум са Дирекцијом за имовину о преносу права на земљиште и Меморандум о разумевању са немачком компанијом “Трак лајт”, којим су створени услови да се у нашем граду после четири деценије отвори прва фабрика.
Потписивању присуствовао је и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, који је рекао да Србија мора да буде центар аутомобилске индустрије југоисточне Европе. “Морамо бити бољи, конкурентнији, јачи и испред свих”, нагласио је Вучић изражавајући задовољство што ће у Ћуприји бити грађена нова фабрика која ће отворити 500 радних места. “Поносан сам што данас славите 500 радних места, уверен сам да ће их бити још 500 јер долази једна од најмоћнијих и најбољих фабрика, која доноси најнапреднију технологију. Производићете делове за “Ауди”, “Мерцедес”, “Бе-ем-ве”, истакао је Вучић додајући да је то само почетак, јер ако ова компанија буде задовољна доћи ће и многи други инвеститори.
Задатак свих у Србији је да имамо још 100 или 200 фабрика као што је “Трак лајт”, навео је Вучић и додао да је зато потребно да сви раде заједно и обезбеде себи неупоредиво бољу и сигурнију будућност. Треба да покажемо да смо ми најбољи радници, да нико није бољи од нас, онако како су наши грађани најбољи радници у Аустрији, Немачкој и Швајцарској, напоменуо је вицепремијер.
Вучић је пожелео да Ћуприја буде једна од најразвијенијих општина у Србији, додајући да овај споразум представља светло на крају тунела људима у Ћуприји који живе тешко. Влада је помогла овај пројекат, како је објаснио, и бесповратним средствима, јер рачуна да ће се та средства вратити вишеструко. “Морамо привући још више инвеститора. Када дођу “Леони”, “Магна”, БКЦ, када имате “Фијат”, долазиће и многи други. Србија на најлепши могући начин дочекује инвеститоре”, констатовао је вицепремијер.
Вучић је посебно захвалио Агенцији за страна улагања (СИЕПА) и локалној самоуправи, али и министрима који су учествовали у реализаији овог подухвата, додајући да су у државној управи били они који нису разумели значај “Трак лајта”, говорећи да је то непостојећа фирма и који су само о себи бринули.
Градоначелник Ћуприје Нинослав Ерић рекао је да је ово велики дан за тај град и Поморавље, јер ће у овој години посао добити 500 грађана, објаснивши да се уговором са Дирекцијом за имовину општини преноси 16 хектара.