Дан општине Ћуприја: Велика гринфилд инвестиција у Ћуприји

Овогодишњи Дан општине остаће упамћен по потписивању Меморандума о разумевању између Општине Ћуприја и турске компаније “Фека оутомотив”.  Наиме, помало изненађујуће, меморандум је потписан а самом крају свечане седнице Скупштине општине. Према речима председника Нинослава Ерића, на довођењу ове капитално интензивне инвестиције радило се пуних девет месеци, а још пре тридесетак дана компанија “Фека оутомотив” на адресу Владе Републике Србије послала је Писмо о намерама. Како је приликом потписивања документа могло да се чује, камен темељац за фабрику треба да буде постављен до краја ове године.

 

Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја, нетом после парафирања Меморандума о разумевању осврнуо се на сличан документ који је пре четири године потписан са “Трак лајтом”, успут успевши да имплиците потврди како је уместо несуђене инвестиције америчко-немачке компаније у претежном власништву браће Кок, сада ту њена највећа конкуренција – “Фека оутомотив”.

Овде смо 2014. године, био је ту и Александар Вучић, потписали уговор са “Трак лајтом”. Данас смо, да тако кажем, поновили све оно што смо урадили пре четири године. “Фека оутомотив” је компанија која има исти програм као “Трак лајт”. Данас смо потписали Меморандум о разумевању како бисмо ушли у процедуру уступања земљишта турском инвеститору и до краја године очекујемо почетак изградње фабрике која ће да производи делове за аутомобилску индустрију – за компаније као што су “Мерцедес”, “Порше”, “Ауди”, дакле “Фолксваген група”. Пошто су “Трак лајт” и “Фека” директни конкуренти, када се турска компанија појавила у Србији, ми смо хтели и са њима да попричамо, па се данас десило оно по старој српској: Ко пре девојци, његова је девојка. Успели смо да направимо договор са “Фека оутомотив”, понудивши им све оно што је било понуђено и “Трак лајту”. Значи, данас Ћуприја добија велику компанију, компанију која у финалној фази инвестиције жели да запосли хиљаду радника, а зна се да ће почетна позиција бити 110 запослених. Иначе, фабрика ће бити саграђена у Индустријској зони “Минел”, индустријској зони коју смо направили уз велику помоћ Владе Републике Србије, а “Фека” ће фабрику да изгради на четири хектара. Истичем да ћемо турском инвеститору да резервишемо још четири хектара, јер ће им то бити потребно за даљи развој њихове инвестиције.

Карслиоглу и Ерић: задовољство окончаним послом

Задовољство завршеним послом није крио ни Ферит Карслиоглу, оснивач и председник Управног одбора “Фека оутомотив” из Бурсе, који је испред турске стране данас и потписао уговор, рекавши на старту обраћања да Ћупричанима пре свега честита Дан општине, уз опаску “да је Ћуприја дивно изграђен град”, давши потом скицу за портрет фирме на чијем се челу налази.

Већ 30 година наша компанија производи ауто делове и компоненте за ауто индустрију. Ми снабдевамо највеће произвођаче аутомобила у свету: “Дајмлер-бенц”, “Фиат”, “Фолксваген”, ГМ, “Рено”, “Пежо”, “Тојоту”… Ми смо фирма у власништву фамилије и можемо да кажемо да су нам производни стандарди изузетно високи. Отприлике пре годину дана почели смо да тражимо место ван Турске где бисмо инвестирали. Већ смо испитали пословна окружења у неколико земаља, када су нам препоручили да погледамо Србију. Ми смо уважили ту препоруку и посетили смо дванаест општина у вашој прелепој земљи и наша финална одлука била је – Ћуприја. Ми смо сада у финалној фази планирања наше инвестиције код вас. Напомињем да ће наша инвестиција бити фабрика у вашој постојећој индустријској зони, а у том постројењу где ће се производити ауто делови, планирамо да упослимо најмање 110 радника у самом старту производње, у њеној првој фази. Наравно, планирамо да повећамо и обим производње и број запослених. Ако је прва фаза инвестиције успешна, нема разлога да она не буде повећана, и уверен сам да ћемо заједно са вама то и постићи. Веома сам задовољан што потписујем овај Меморандум са вама и желим да се захвалим Општини Ћуприја и нарочито председнику Нинославу Ерићу за сву подршку коју су нам пружили. Такође бих се захвалио владама Турске и Србије за подршку коју смо добили од две државе.

Детаљ са свечане седнице

Рецимо и то да су свечаној седници поводом Дана општине присуствовали и представници Амдасаде Републике Турске, али да су цењени гости Ћуприје данас били и Константинос Елиадес, амбасадор Републике Кипар, Мухамед Набхан, амбасадор Државе Палестине, представници Владе Републике Србије, делегација НАЛЕД, многобројни представници локалних самоуправа, али и делегација Општине Котор на челу са њеним председником Владимиром Јокићем.

Почасни грађани 

Колико је председнику Ерићу и његовом тиму важан привредни развој општине Ћуприја, можда најбоље говори чињеница да су за почасне грађане Ћуприје ове године изабрани представници фирми које су инвестирале у привреду општине између два октобра. Тако су кључеве града данас добили Дарко Саџак, репрезент холандске фирме “Ројал де Хеус”, као и Унал Пала, један од оснивача и главних акционара “О-П Груп Енерџи”.