Драгутин Шурбек – шампион и једна захвалница

Драгутин Шурбек, по многима један од најбољих спортиста Југославије, освајач чак 37 медаља на европским и светским првенствима, био је почасни гост 72. уличне трке „Меморијал Александар Петровић“. Многи би рекли да у томе нема ничег посебно занимљивог; Шурбек и Здравковић се знају, били су најуспешнији спортисти бивше државе 1983. године, а алфа и омега најстарије уличне трке у Европи – Драган Цале Здравковић пожелео је да види и угости старог познаника… Гледано из овог угла – а тачно је све што је написано у пређашњој реченици – овде и није било много материјала за новинарско делање које иде даље од вести. Ипак, ако узмете у обзир контекст српско-хрватских односа (или хрватско-српских, свеједно) – на које и чоколадице негативно утичу – сваки пробој памети у овом делу света треба забележити.

 

Дакле, као мелем су деловали аплаузи које је од ћупријске публике побрао овај симпатични шампион, док се на бини 72. уличне трке присећао како су га Јапанци звали да им покаже тајне своје вештине. Лековито је било само посматрати овог шармантног господина, коме није било тешко да одвоји добар део свог дводневног боравка у Ћуприји за грађане који су хтели да поразговарају с њим. А било их је – од клинаца, преко легендарног ћупријског стонотенисера Ћурића до нешто старијих, који и најбоље памте овог Загрепчанина рођеног 1946. године.

И онда, тек дан након Шурбековог повратка у Загреб, на и-мејл адресе председника општине Ћуприја Нинослава Ерића и Драгана Здравковића, председника Спортског савеза Ћуприје, стигла је захвалница (или захвала, опет свеједно),  коју је у име Драгутина Шурбека упутио универзитетски професор Марцел Вучетић, такође гост Ћуприје на 72. уличној трци „Меморијал Александар Петровић“, односно на обележавању Дана општине.  У писму се каже, између осталог:

„Поштовани председниче, господине Ерићу и драги господине Здравковићу,

Дозволите ми да се у име господина Драгутина Шурбека и моје особно најтоплије захвалим на пријему и гостопримству које сте нам пружили.

Цјелокупна организација и утрка били су на врло високом нивоу. Честитам.“

принтскрин и-мејла

Несумњиво је, дакле, да су победници овогодишње главне трке Амела Терзић и Џо Маина Мбанту. Победници Дана општине су, ван сваке конкуренције, Ћупричани, Драгутин Шурбек и професор Вучетић.

 

Атлетски крем гостовао на 72. уличној трци

Осим Шурбека, гости овогодишњег меморијала били су Вера Николић, Дане Корица, Исмаил Мачев, Борислав Перица, Владан Ђорђевић и Ђани Ковач, док је промотер трке био Емир Бекрић, који је најавио свој скорашњи повратак на европске и светске атлетске стазе после паузе због повреде.