Ерић: – Централна индустријска зона ће свима бити видљива на дигиталној платформи ГеоСрбија

У наредних годину дана биће завршен Национални регистар инвестиционих мапа који ће на дигиталној платформи ГеоСрбија омогућити свим страним и домаћим инвеститорима да виде где се у Србији налазе слободне инфраструктурне локације на којима могу да уложе свој новац. У току је друга фаза овог пројекта који подржава Краљевина Шведска, а за сада учествује 11 локалних самоуправа чији представници су се у петак, 10. јануара, окупили на састанку у згради Републичког геодетског завода (РГЗ) у Београду.

Идеја надлежних је да се након завршетка овог пројекта, који Шведска финансира са 2 милиона евра, у целу причу укључе и сви преостали градови и општине у земљи. Директор Републичког геодетског завода (РГЗ) Борко Драшковић каже да овај пројекат на добар начин показује како изгледа однос Србије према инвеститорима и клијентима у 21. веку, односно, земљишне администрације према привреди и друштву у целини.

– Инвеститорима се омогућава да на једном месту добију све неопходне информације за доношење исправних одлука – наводи Драшковић за Танјуг.

Након завршетка овог пројекат, идеја је да Републички геодетски завод крене у реализацију израде еколошке и стамбене дигиталне мапе земље, а у складу са агендом Уједињених нација 2030 о одрживом развоју и стварању паметних градова, каже Драшковић.

Пројекат израде инвестиционе мапе се реализује уз стручну подршку Лантматериета – шведске агенције за картографију, катастар и регистрацију земљишта а претходио му је пилот пројекат који је РГЗ реализовао са Министарством грађевинарства за подручја градских насеља Кикинда и Владичин Хан. Њихове инвестиционе мапе већ су постављене на дигиталној платформи ГеоСрбија.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин каже да пројекат иде по плану и да се стварањем инвестиционе мапе којој сви могу да приступе повећава транспарентност а смањује потенцијал за корупцију.

– Повећава се могућност за инвестиције, укључујући и оне из Шведске. Ово је врло добар пројекат и део подршке Шведске на путу Србије ка одрживом развоју и ка Европској унији – рекао је Лундин за Танјуг наводећи да та земља сваке године улаже 14 мил ЕУР у реформе у Србији.

Председник Општина Ћуприја Нинослав Ерић каже да та локална самоуправа прави једну од највећих индустријских зона у централној Србији на 750 хектара и да је за њих веома значајно да буду видљиви на дигиталној платформи.

– То што улазимо у Национални регистар инвестиционих мапа значи да ће Општина Ћуприја све локације које има моћи да презентује и биће доступне свима, како у земљи тако и у иностранству. Свако ће моћи са било које тачке Земљине кугле да види да постоји тачно одређен део Ћуприје који може да се искористи… – рекао је Ерић.

Заменица градоначелника Чачка Милица Дачић истиче да тај град већ има спремне локације за инвеститоре и да се ради на њиховом инфраструктурном опремању, а реч је о земљишту како у приватној тако и јавној својини.