Ерић: Финансијски смо стабилни – интензивираћемо капиталне пројекте

„Мислим да ћемо и ове године да имамо раст буџета. Он је досад био 700-750, а сматрам да ће ове године достићи 800 милиона динара. У првој половини године смо гледали да смањимо расходну страну због капиталних инвестиција које нас очекују. Капиталне инвестиције – то је разлог зашто је расходна страна у овом тренутку мала. До краја године ће се то изнивелисати – као прошле и претпрошле године –  и имаћемо суфицит у буџету.“, рекао је данас Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја, представљајући члановима Општинског већа Извештај о извршењу буџета за период од 01. јануара до 30. јуна 2018. године.

У својеврсном фискалном пресеку прве половине текуће године, председник Ерић је изнео и податак којим може да се подичи мало која локална самоуправа у Србији. Наиме, јавни дуг Општине Ћуприја пао је испод фамозних 10 процената, што, како је Ерић нагласио, није могло да остане без позитивних реакција, и додао:

„Ми смо општина која је свој јавни дуг смањила на испод десет посто буџета. То је нешто што је важно за све грађане, што је такође важно и за Републику, јер нас они прате и контролишу као локалну самоуправу. Био сам на састанку у Кабинету председнице Владе где смо јавно похваљени зато што смо једна од ретких општина чији је јавни дуг мањи од 10 одсто. Знате да је у Републици много већи јавни дуг; ми смо, у тренутку када сам био на том састанку у Влади, имали дуг испод десет одсто, и још смо, у исто време, на рачуну имали довољно новца да тај дуг потпуно покријемо. Дакле, апсолутно смо финансијски стабилни и можемо да кренемо у велике инвестиционе пројекте који нас очекују. Један од тих пројеката је стадион, односно изградња атлетског центра; затим, ту је и оно што смо обећали – споменик цару Лазару, а подсећам да је завршен и План генералне регулације градског насеља Ћуприја, чиме су створени предуслови да се крене са пословима око изградње новог моста на Великој Морави.“

Ипак, најсвежија информација коју је Нинослав Ерић данас поделио са својим колегама из Општинског већа општине Ћуприја, тиче се потпуне реконструкције саобраћајнице која повезује Ћуприју са једним од најважнијих српских манастира – Раваницом.

„Радимо и на неколико других већих пројеката. Управо сам добио допис од Путева Србије у коме се потврђује да ће Република да нам финансира пут од Ћуприје до Сења. Пут ће бити потпуно реконструисан, биће шири, а све ће то да раде Путеви Србије, и ја очекујем да радови на деоници од ауто-пута до манастира Раваница крену до краја овог месеца. Председник Вучић, кад је долазо у Ћуприју, питао је како бисмо могли да приближимо манастир народу, на шта сам му ја рекао: – Прво пут а онда све остало“, закључио је Ерић своје данашње излагање.

Рецимо и то да је на 46. редовној седници Општинског већа могло да се чује како „ћемо се и даље фискално одговорно понашати, али да ћемо и да трошимо новац за инвестиције“.