Ерић на новогодишњој КЗШ: “Имамо готове пројекте буквално за наредне три године!”

– Оно што ће сигурно да се деси у 2019. години је инвестиција турске компаније ФЕКА аутомотив. ФЕКА ради исти програм као и „Трак лајт“ и ми смо успели да их доведемо кад смо чули да је Србија потенцијално место за инвестирање ове велике и познате турске компаније. Понудили смо им исто оно што смо понудили „Трак лајту“ и они су то прихватили. Тренутно се ради пројектно-техничка документација и већ наредне године креће се у изградњу фабрике у Ћуприји. Такође, након посете делегације Општине Ћуприја Кини, разговарали смо са једним привредним пулом и као резултат тога је да је једна кинеска компанија већ закупила део објеката некадашњег „Велмортранса“, где ће нићи фабрика за производњу пластичних гранула. Опрема за ову фабрику, која ће грануле правити рециклажом, на путу је за Ћуприју, док је кинески инвеститор већ регистровао фирму под којом ће ово постројење да обавља привредну активност и очекујем да сама производња крене почетком 2019. године. Још једна кинеска фирма, „Суан хајлан“, заједно са компанијом „Јурофајбер“, отвориће фабрику чарапа. Опрема је јуче оцарињена и данас се већ налази у погону „Јурофајбера“. У овим тренуцима се врши инсталирање машина и опреме, тако да се врло брзо очекује и почетак рада тог погона. Тренутно смо и у преговорима са једном компанијом која треба да закупи 12 хектара наше индустријске зоне и то нас очекује већ почетком јануара, где ћемо и запослити наше суграђане, али ћемо упослити и одређен број коопераната – рекао је, између осталог, данас на новогодишњој конференцији за медије Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја

 

Председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић рекао је на новогодишњој конференцији за новинаре како је година на измаку протекла у знаку припреме великог броја пројектно-техничке документације, која је базирана на Стратегији одрживог развоја општине Ћуприја 2019-2023. „Буквално смо урадили пројекте које ћемо да реализујемо у наредне три године, тако да сада имамо пројекте које нећемо да финансирамо само из нашег буџета, већ ћемо са тим пројектима за средства да аплицирамо код министарстава и других извора“, рекао је Ерић, осврнувши се, ипак, на почетку данашњег обраћања новинарима пројектима који су обележили 2018. годину.

Рекао бих да су годину на измаку обележила два битна пројекта. Наиме, реализовали смо изградњу пута Ћуприја-Сење у вредности од 1,2 милиона евра, и остаје нам сада део пута до манастира кроз само Сење. На овој саобраћајници је последњи пут озбиљно рађено пре 40 година и наша жеља је да обележавање централне манифестације 630 година од Косовског боја – можда и државне – буде у нашем граду и општини. Зато и планирамо да 2019. године подигнемо споменик цару Лазару на улазу у Ћуприју. Други важан пројекат је изградња Атлетског центра Србије. Кренули смо у изградњу стадиона, машине су на градилишту, па очекујемо да изградња траје до августа или септембра 2019. Потом нас очекује и реализација друге фазе изградње Атлетског центра Србије – изградња атлетске дворане. Тако ће напокон жеље и снови које су некада сањали Александар Петровић, Вера Николић, Драган Здравковић и Снежана Пајкић бити остварени.

Како је председник Ерић данас истакао, његов тим се није бавио политичким популизмом, већ основним задатком – привредним растом и развојем, односно „да суграђани буду запослени“, а да за такав рад постоје и егзактни резултати.

Оно што је такође обележило 2018. годину је постизање српског рекорда у спољнотрговинском суфициту, а чињенице говоре да смо више од пет пута имали већи суфицит него претходне, 2017. године. Све је то био резултат рада локалне самоуправе везано за економски развој наше општине. Оно што је такође битно је да је просечна нето плата у општини Ћуприја 2017. износила 305, а да је на крају ове године она 345 евра. Разлог за овакве показатеље лежи у томе што смо и у 2018. години наставили са реализацијом инвестиција. Једна таква инвестиција је она турске ОП групе, која сада на својој фарми у Добричеву има 600 грла и која је данас добила грађевинску дозволу за изградњу енергане на биомасу. Даље, у овој 2018. години нашу „Компоненту“ купио је холандски „Ројал де Хеус“, а у овој још увек актуелној години урадили смо нешто што се чекало дуго, а то је приватизација „Раванице“. Подсећам вас, „Медела“ из Врбаса је купила ову ћупријску кондиторску фирму, и наши брендови – „бонжита“ и „Раваница“ – остаће у Ћуприји. То нам је био циљ, а одлично је што ће по слову уговора „Медела“ у фабрику кекса морати да уложи минимум милион евра.

 

Конференција за новинаре изазвала је велико интересовање

Надаље, излагање првог човека ћупријске локалне самоуправе текло је у правцу 2019. године, пре свега из визуре неког коме је привредни препород основ за било какав развој.

Оно што ће сигурно да се деси 2019. године је инвестиција турске компаније ФЕКА аутомотив. ФЕКА ради исти програм као и „Трак лајт“ и ми смо успели да их доведемо кад смо чули да је Србија потенцијално место за инвестирање ове велике и познате турске компаније. Понудили смо им исто оно што смо понудили „Трак лајту“ и они су то прихватили. Тренутно се ради пројектно-техничка документација и већ наредне године креће се у изградњу фабрике у Ћуприји. Такође, након посете делегације Општине Ћуприја Кини, разговарали смо са једним привредним пулом и резултат тога је да је кинеска компанија “Чонг ћиао” закупила део објеката некадашњег „Велмортранса“, где ће нићи фабрика за производњу пластичних гранула. Опрема за ову фабрику, која ће грануле правити рециклажом, на путу је за Ћуприју, док је кинески инвеститор већ регистровао фирму под којом ће ово постројење да обавља привредну активност. Очекујем да сама производња крене почетком 2019. године. Још једна кинеска фирма, „Суан хајлан“, заједно са компанијом „Јурофајбер“, отвориће фабрику чарапа. Опрема је јуче оцарињена и данас се већ налази у погону „Јурофајбера“. У овим тренуци се врши инсталирање тих машина и опреме, тако да се врло брзо очекује и отварање и почетак рада тог погона. Тренутно смо и у преговорима са једном компанијом која треба да закупи 12 хектара наше индустријске зоне и то нас очекује већ почетком јануара, где ћемо и запослити наше суграђане, али ћемо упослити и одређен број коопераната. Не бих у детаље око ове инвестиције, али је помињем јер сматрам да је она веома важна за цео овај регион. На Скупштини општине смо донели одлуку да одобримо закуп земљишта у индустријској зони по цени од 35 милиона динара и то је нешто што ће значајно да утиче на развој града у наредне две године.

Што се тиче других сегмената развоја, председник Ерић се у обраћању новинарима осврнуо, како је рекао, на оне пројекте које су капиталне инвестиције за нашу општину. Тема – Општа болница, једна од најстаријих здравствених институција у Србији.

Ћуприја је аплицирала код Канцеларије за управљање јавним улагањима за реконструкцију наше Опште болнице. У почетку, добили смо да радимо нови интернистички блок и реконструкцију породилишта и кардиологије. Ипак, Канцеларија је прихватила нашу идеју и ми смо на крају добили да урадимо потпуну реконструкцију целе болнице, са изградњом хелиодрома. Ми смо град медицине и здравства и мислим да Ћуприја због свега тога, али и због свог положаја, заслужује да има један модеран и велики регионални здравствени центар. Осим свега тога, у оквиру болнице биће изграђена и топлана која ће осим здравствених објеката грејати велики број јавних установа и, наравно, дворану Атлетског центра Србије.

Како само у три локалне самоуправе – ћупријској, јагодинској и параћинској – на евиденцији Националне службе за запошљавање има нешто више од 20 хиљада незапослених, идеја Нинослава Ерића о потреби да се изгради једна централна индустријска зона за овај део Србије, добија на тежини. О томе, председник Ерић казао је и ово:

Прошле године на овом месту сам представио како ће да изгледа будућа централна индустријска зона. Ова постојећа зона је, могу да кажем, већ заузета, и ми смо у завршној фази израде детаљне регулације индустријског комплекса у Добричеву. Имаћемо највећу индустријску зону у Србији, која ће имати и део за трговине и која ће се простирати на 400 хектара поред самог ауто-пута. За нас је 2019. година битна због пројеката које ћемо да радимо како бисмо имали све прикључке и сматрам да ће та нова зона бити добробит за све грађане Поморавског округа.

Напоменувши још једном да ће у Ћуприји наредне године бити подигнута два споменика – онај цару Лазару и споменик у знак сећања на НАТО агресију, Ерић се потом у излагагању окренуо пословима око даље реконструкције путне инфраструктуре у самој Ћуприји, али и пословима који ће у блиској будућности да реше вишедеценијске проблеме у водоснабдевању.

Предстојећа година ће за нас бити битна јер смо са Путевима Србије договорили да у њихов буџет уђе изградња пројектно-техничке документације за нови мост, и мислим да ћемо успети 2020. године да поставимо камен темељац за изградњу новог моста на Морави. Такође, ми смо ове године урадили генерални пројекат за водоснабдевање, који је обухватио и град и изградњу водоводне инфраструктуре у свим нашим сеоским насељима. На тај начин ћемо у наредних пет година да решимо питање водоснабдевања у свим нашим селима. Овде би требало да додам како ћемо изградњом новог моста на Морави сам центар града моћи да претворимо у пешачку зону.

https://www.youtube.com/watch?v=99peee7Dmus

(кликом на горњи линк моћи ћете да погледате приказ урбане реконструкције градске пешачке зоне)

Предстојећа година, како вели Нинослав Ерић, биће и година у којој ће Ћуприја постати „много лепши град“. Већ поменута реконструкција центра града требало би да крене уз својеврсни благослов највећег српског живог писма – академика и Ћупричанина Драгослава Михаиловића.

У 2019. години ћемо да реконструишемо тротоар у Улици кнеза Милоша, од Славије до Електродистрибуције, а почећемо са реконструкцијом тротоара у Улици цара Лазара. Желимо да наш град лепо изгледа и зато смо определили и 15 милиона динара за санацију и реконструкцију фасада у центру града. Поред свих ових пројеката, радићемо и пројекат потпуне реконструкције улице која пролази између Гимназије и Занатског дома. Та улица ће се звати по Драгославу Михаиловићу, а у договору са њим направићемо и Трг Драгослава Михаиловића. То ће, по мени, бити почетни корак у потпуној реконструкцији центра града, самим тим и изградње нове и лепше Ћуприје.

На крају завршне последње конференције за новинаре у 2018, председник Ерић је свим грађанима општине Ћуприја, као и свим житељима Поморавља, пожелео срећну и успешну предстојећу годину.