Ерић: – Нема заражених здравствених радника на одељењима на којима се лече пацијенти позитивни на корону! Стигли и руски експерти.

У Ћуприју су стигли руски експерти са задатком да колегама из Ћуприје помогну у борби са коронавирусом. Екипу чини лекарски тим специјалиста вирусолога и епидемиолога, који ће са лекарима Опште болнице обавити консултације и разменити искуства из праксе, као и јединица војне технике која ће у наредна два дана обављати дезинфекцију Опште болнице и Дома здравља. 

Руски лекари су се у разговору са др Иваном Милојевићем, вд директора Опште болнице, упознали са процедуром пријема и збрињавања пацијената, а наредних дана размениће важна искуства из досадашње праксе борбе против коронавируса – каже за Телевизију “Поморавље” Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја и командант Штаба за ванредне ситуације.

“Ми тренутно имамо 120 здравих медицинских радника који се баве пацијентима зараженим короном. То је врло битно јер су они наши хероји који лече оболеле из целог Поморавља. С друге стране, на појединим одељењима имамо заражене запослене, и Штаб за ванредне ситуације је донео одлуку да сви они буду тестирани како бисмо тачно знали ко је заражен, а ко није. Инфицирани са лакшом клиничком сликом остаће код куће, а они са озбиљнијим здравственим тегобама биће послати у неку терцијарну установу. Најважније је да се након карантина сви који оздраве врате на посао, да бисмо их имали на располагању”, истакао је Нинослав Ерић.

Дезинфекција ћупријске Опште болнице и Дома здравља биће спровођена у више наврата наредна два дана. Морамо да сачувамо нашу болницу и да се побринемо да сви они, који су у директном контакту са зараженима у COVID центру на Инфективном одељењу, остану здрави. Што се тиче рада Опште болнице, затварања установе неће бити – наглашава председник општине Ћуприја.

“Нема затварања Опште болнице. Затварају се само појединачна одељења која у овом тренутку нису неопходна, а проширује простор намењен COVID центру. Она одељења која су неопходна, попут дијализе и неурологије, ће остати отворена. Поједина одељења ће функционисати у Параћину или Јагодини, али ће свакако у овом трограђу бити на услузи грађанима.”

Ерић је замолио све запослене у Општој болници да остану мирни и да се уздрже од коментара, истичући да је установа далеко од колапса.

“Морамо да сачувамо сваког радника и Општу болницу као установу. Све ово ће проћи. И најбоље светске болнице имају проблеме, али то не значи да је наша Општа болница пред колапсом. Она и даље ради добро и наставиће да ради.”

 

Ерић: Повећан број тестираних резултовао повећању позитивних на COVID-19

Нинослав Ерић синоћ је објавио да је закључно са 04. априлом повећан број потврђених житеља општине Ћуприја на COVID-19, што је директна последица свеобухватнијег тестирања грађана у централној поморавској општини. Тако је у Ћуприји потврђено постојање COVID-19 код 72. особе; у Јагодини код 20, Параћину код 19, Свилајнцу код пет, док су Рековац и Деспотовац на два потврђена случаја заразе корона вирусом.

 

#БорбаЗаЗдравственеУстановеЋуприја
#ОстаниКодКуће