Холандски Ројал де Хеус преузео Компоненту

Холандска компанија Ројал де Хеус потписала је уговор о куповини Фабрике хране за животиње Компонента из Ћуприје, која ће, према речима нових власника, до краја 2018. бити најсавременије индустријско постројење. У ћупријској локалној самоуправи поздрављају решење још једног наслеђеног проблема. 

 

Већ сада се зна да ће нова фабрика бити технолошки потпуно осавремењена. Нова производна линија биће инсталирана до краја ове године, после чега ће Ројал де Хеус почети производњу у ћупријској фабрици. 

Подсетимо, после обећавајућег раста и развоја, Компонента одлази у стечај, да би припреме за продају стечајног дужника – а онда и одабир најповољнијег понуђача – трајале од 2015, односно јануара 2016. године. Зато и не чуди задовољство које провејава из сваке речи председника Општине Ћуприја Нинослава Ерића у коментару на куповину Компоненте.

“На овом пројекту смо радили дуго. Бивши власник је дуго преговарао са холандским партнерима, а локална самоуправа је дала апсолутну подршку настојањима да компанија Де Хеус дође у Ћуприју. Као што видите, решавамо проблеме који су наслеђени пре свега из времена приватизације – Компресор, Велмортранс, Младост, Добричево, данас Компонента а сутра Раваница, за коју је иначе покренут процес озбиљне, поштене приватизације. Буквално смо оживели све локације”, закључио је Ерић.

Иначе, Де Хеус у Србији сада има две фабрике: већ постојећу у Шапцу и нову аквизицију – негдашњу Компоненту. Како је агенцији Бета рекао генерални директор Де Хеус Србија Дарко Саџак, посебна предност нове фабрике у Ћуприји је њена географска позиција, која ће “нам олакшати снабдевање читавог југа Србије, као и дистрибуцију хране на Косову, Македонији и Албанији”.

На крају додајмо и то да је Ројал де Хеус компанија која тренутно има пословне активности у више од 60 земаља. Услед убрзаног раста ван граница Холандије, Де Хеус група је данас један од топ 15 снабдевача сточном храном на глобалном нивоу.