Кинески индустријски парк – на корак од реализације

Инвестиције су опредељујући фактор економског развоја. Стога и не чуди решеност челника ћупријске локалне самоуправе да, опоравком привреде кроз нове инвестиције, житељима општине обезбеде услове за квалитетнији живот. У том смислу треба посматрати и доласке неколико страних делегација, нарочито у последња два месеца.

Једна од њих се посебно издваја. Реч је о делегацији из кинеског града Лињи, о пулу индустријалаца који се баве производњом и прерадом пластике, чији су представници данас били у званичној посети Општини Ћуприја. Они су, иначе, већ долазили у Ћуприју, а о озбиљности са којом треба прихватити ове контакте, говори и чињеница да је и Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја, почетком новембра посетио неколико фабрика које се налазе у власништву ових инвеститора.

– Обишао сам све те погоне за производњу пластике. Лињи је центар индустрије пластике у Кини. Кинески индустријалци су овог пута дошли да отворе фирму у Србији, у Ћуприји. У наредном периоду овај пул кинеских произвођача пластике планира да овде уложи чак 150 милиона евра. План је да у Индустријској зони „Минел“ буде изграђено 10 фабричких постројења, док ће у Индустријској зони „Добричево“,  коју планирамо да изградимо на 400 хектара као централну зону за Поморавље, инвеститори из Кине накнадно да изграде још 20 фабрика – изјавио је први човек ћупријске општине, рекавши притом да је сигуран да ће ова огромна инвестиција стићи у Ћуприју.

Подсетимо, председник Ерић је почетком новембра посетио Кину на позив града Јанглинга, где је присуствовао свечаном отварању једног од највећих сајмова пољопривреде у свету. Ова посета резултирала је и побратимством између Јанглинга и Ћуприје, а тада је сазрела и идеја да 30 компанија за производњу и прераду пластике изграде кинески индустријски парк баш у Ћуприји.