Конкретни показатељи опоравка ћупријске привреде

Укупно извршење у првих шест месеци ове године износи 374.713.341 динар, што значи да су укупни приходи и примања већи за неких 70 милиона него у првој половини прошле године, стоји у Извештају о извршењу буџета општине Ћуприја за период 01. јануар – 30. јун 2017. године, који су чланови Општинског већа једногласно усвојили на данашњој редовној седници овог извршног органа. Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја, посебно је истакао да је повећање извршења буџета дошло као последица опоравка привреде, јер у укупним приходима буџета у првих шест месеци ове године, приходи остварени од пореза на доходак, добит и капиталне добити учествују са 34 процента.

„Претходну годину завршили смо са скоро 700 милиона, а до тада је буџет износио до 650 милиона динара. Ове године ћемо сигурно имати још веће извршење него прошлогодишње, рекордне 2016. Боље извршења је дошло због повећања уплате пореза на имовину, али оно што је врло битно је да је велики позитивни утицај на повећање извршења имало повећање прихода од пореза на зараде. То показује да се привреда опоравља у општини Ћуприја, да имамо већи број запослених, а самим тим су већи приходи од пореза на доходак, добит и капиталну добит. Такође имамо и повећање у делу који се односи на давање у закуп, што је директно повезано са давањем у закуп објеката Тибет моди и Гудвил апотекама“, рекао је председник општине Ћуприја.

Ерић је већницима поручио да је тренд добар, да политика општине Ћуприја даје резултате – посебно на економском плану – и да верује да ће остварење буџета до краја 2017. године бити близу „одличних 80 процената“.

„Према Извештају о извршењу буџета општине за првих шест месеци ове године, види се да ћемо 2017. да завршимо добро, али у сваком случају треба да радимо на даљем повећању прихода. Таргетирам, односно надам се да ћемо ове године да дођемо до извршења од 800 милиона. То је велики циљ за нас, али ако знамо да је у претходним годинама 650 милиона био максимум, мислим да смо на правом путу. Види се опоравак привреде у општини Ћуприја – то је био и наш први циљ – а наш циљ је био да повећамо и неке приходе који нису били на овом нивоу у претходном периоду, и радићемо на томе да сву ону имовину која је у власништву општине ставимо у функцију. Велики део имовине се не користи, а поготово у сеоским насељима постоји начин да се та имовина прода онима који имају идеју шта би радили с тим објектима или њивама“, закључио је Нинослав Ерић, најавивши нове инвестиције у блиској будућности које „неће бити радно интензивне, већ оне које захтевају већа новчана улагања, образованију радну снагу али и веће плате“.