Одличне вести за Ћуприју: Атлетски центар биће део Светског првенства које се 2022. одржава у Београду

Пре само четири дана српски медији пренели су вест да је Београд успео да добије организацију Светског првенства у атлетици 2022. године. Како ће ово дворанско првенство најбољих светских атлетичара подразумевати и постојање адекватних база са врхунском атлетском логистиком, у Ћуприји је са посебном радошћу примљена вест да ће први потпредседник Светске атлетске федерације Сегеј Бубка данас да дође у посету ћупријском атлетском стадиону у изградњи. Јер, како је током посете и потврђено, база за припрему и аклиматизацију атлетских шампиона 2022. године биће управо у Ћуприји!

После обиласка атлетског стадиона, на коме су у току завршни радови, ову више него добру вест за Ћуприју обелоданио је Слободан Бранковић, директор Атлетског савеза Србије:

“Драго ми је што нас је председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић позвао да данас дођемо и да видимо ову прелепу нову атлетску стазу, која је први део пројекта, а да ћемо следеће године имати прилику да видимо и нову атлетску дворану, која ће нам користити за потребе Светског првенства. Као што сте чули, добили смо Светско првенство 2022. и верујем да ће многи спортисти из целог света овде имати своју базу за припреме, а да кад дође такмичење, да пређу у Београд и да се такмиче. Не треба да вам причам колико ће то да значи за Ћуприју, и могу да вам кажем да имате једног човека са највише енергије од свих председника општина или градоначелника Србије, а то је господин Ерић, који је 2017. године имао петљу да преузме један овако велики колач за један мали град као што је Ћуприја, и ја му дугујем велику захвалност јер је учинио велику ствар за атлетику, а сигуран сам и за Ћуприју.”

Присутним медијским посленицима обратио се и Сергеј Бубка, данас један од челника Светске атлетске федерације и Међународног олимпијског комитета, а некада атлетичар који је први прескочио шест метара и човек који је чак 35 пута постављао светске рекорде!

“Прво, врло сам срећан што сам у Београду, Србији, у овом лепом месту – у Ћуприји. Слободан Бранковић нам је објаснио да се тренутно у Србији гради много стадиона. Такође сам схватио да ће овде да се гради и атлетска дворана, што ће бити фантастично. Свиђа ми се овај стадион, и сва та спортска инфраструктура која се гради је врло важна за развој атлетике. Наравно, захваљујем се председнику Ерићу, директору Бранковићу и председнику Атлетског савеза Јевросимовићу за све што раде за атлетику.”

 

Посета која је донела одличне вести

Захвалност гостима на посети и на лепим речима исказао је Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја, који је најавио да ће радови на атлетском стадиону бити завршени за нешто више од месец дана, а да ће изградња другог дела атлетског центра – дворане са припадајућим објектима, почети већ наредне године, како би све било готово за један од два највећа спортска догађаја на свету: Светско првенство у дворани 2022. године.

“Тренутно смо у завршној фази изградње атлетског стадиона, коју финансира Општина Ћуприја. У договору са премијерком Србије Аном Брнабић одлучено је да Ћуприја гради стадион, а да ће Република помоћи у изградњи атлетске дворане. Очекујемо да завршни радови буду готови до краја ове године или почетком следеће, а да 2020. године кренемо у изградњу великог комплекса са атлетском двораном. Као што је рекао директор Атлетског савеза Србије Бранковић, овде ће бити једна велика база, која ће служити како такмичарима који ће учествовати на Светском првенству, тако и свима који желе да тренирају или се рекреирају у Ћуприји.”

Да је Ћуприја град атлетике, свакодневно нас подсећа Драган Здравковић, и званично легенда Атлетског савеза Србије. Први човек Спортског савеза Ћуприје уверен је да ће овдашњи атлетски комплекс бити од користи не само Ћуприји и Поморављу, већ и целој Србији.

“Захваљујем се еминентним гостима. Драго нам је јер светски рекордери не долазе сваки дан у Ћуприју. Велика захвалност Сергеју Бубки, Енијану и Бранковићу. Знамо колико атлетика значи Ћуприји и верујем да ће овај објекат и дворана коју ћемо саградити за годину дана бити права ствар за српску атлетику.”

Треба истаћи да је осим Слободана Бранковића и Сергеја Бубке, у “делегацији рекордера” данас у Ћуприји био и европски рекордер у скоку удаљ Роберт Емијан, који са 8,86 метара и сада држи четврти најбољи резултат свих времена.