Одржана седница Општинског већа, прва после ванредног стања

На данас одржаној 86. редовној седници Општинског већа, првој након укидања ванредног стања, пажњу већника заокупиле су теме које се тичу, пре свега, јачања основног стуба развоја општине Ћуприја – њене привреде.


Тако су већ на почетку заседања већници једногласно утврдили Предлог одлуке о изменама и допунама Плана детаљне регулације „Индустријског парка Добричево“ и проследили га на одлучивање Скупштини општине Ћуприја. Измене и допуне којима се приступило, како стоји и у самом документу, чине се ради “стварање нове атрактивне локације намењене градњи – привлачењу страних инвеститора”. Фактички, овде је реч о присаједињењу 44 хектара земљишта „Индустријском парку Добричево“, чија би граница на северозападу, ако предлог добије већину на Скупштини општине, била државни пут Ћуприја-Вирине-Деспотовац, а на североистоку пут који од тзв. Деспотовачког друма води ка Иванковацу и даље ка Кованици. Незванично сазнајемо да је предметно проширење индустријског парка запараво последица жеље једне познате фирме из аутомобилске индустрије да направи фабрику баш у том делу Добричева.
Чланови Општинског већа били су унисони и кад су остале тачке Дневног реда данашње седнице биле у питању. Тако је утврђена и Одлука о отуђењу грађевинског земљишта на к.п. бр. 4503/17, К.О. Ћуприја-град, коју такође треба да „потврде“ одборници Скупштина општине Ћуприја. Земљиште површине 10 хиљада 463 метра квадратна купио је аранђеловачки „Геровит“, пославши најбољу понуду – нешто више од шест милиона и осам стотина хиљада динара. Иначе, „Геровит“ из Аранђеловца, чији је власник рођени Ћупричанин, производи фолије, мреже за засењивање и вреће за паковање за воћарство и повртарство. Фирма је почела са радом пре три године и већ сада је лидер на домаћем тржишту, а за производе ове фирме заинтересовани су бројни купци ван граница Србије, пре свега они из Словеније и Израела.
„Зелено светло“ извршног органа општине Ћуприја добио је и Нацрт одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету општине Ћуприја за 2020. годину. Како је рекао председник општине Ћуприја Нинослав Ерић, уједно и председавајући Општинског већа, локални буџет је и даље изразито развојан, избалансиран и прилагођен општим приликама. Према ономе што је могло да се чује на седници, ниједна овде планирана капитална инвестиција у наредном периоду неће да трпи због последица које је на нашу али и целокупну светску економију произвео вирус САРС-КоВ-2. У прилог томе иду и вести из Београда да ће се ускоро ући у нову фазу израде пројектне документације која је неопходна за реализацију изградње новог друмског моста на Морави.
Овде треба рећи да је данас у Општину Ћуприја стигла усмена потврда како је за енергетску реконструкцију Основне школе „Вук Караџић“ Министарство рударства и енергетике одобрило средства у износу од чак 20 милиона динара, што је, према Ерићевим речима, највећа сума коју је иједна локална самоуправа добила на конкурсу за унапређење енергетске ефикасности.
Иначе, што се тиче осталих тачака дневног реда, позитивно су оцењени извештаји о раду Центра за социјални рад „Ћуприја“, Установе за спорт СЦ „Ада“, а већници су данас утврдили и План детаљне регулације „Пут Ћуприја–Јовац–Остриковац“.
Додајмо и то да ће већ сутра бити одржана седница Скупштине општине Ћуприја.