Одржана седница Пословног савета општине Ћуприја

Допуна Пословника о раду Пословног савета општине Ћуприја, Питања и одговори, као и Презентација резултата анкете коју су попуњавали чланови ћупријске пословне заједнице, биле су главне тачке дневног реда Треће седнице Пословног савета општине Ћуприја, која је данас одржана у сали за састанке Општинске управе. Осим председника савета Петра Стошића и председника Општине Ћуприја Нинослава Ерића, те његовог заменика Илије Пауновића, данашњој седници присуствало је и 19 чланова Пословног савета.

Према очекивању, чланови Пословног савета највише времена на данашњој седници посветили су питањима, сугестијама и предлозима који су били упућени председнику Ерићу. Пре свега, ћупријски привредници инсистирали су на томе да још јаче буду повезани са страним инвеститорима, а једна од идеја – једногласно поздрављена – била је да се што пре изради билтен у коме ће бити презентовани сви ћупријски привредници и предузетници, са својим референцама, како би страни инвеститори који долазе у Ћуприју имали увид у своје потенцијалне пословне партнере. Такође, ћупријска пословна заједница још једном је затражила да њени чланови имају исти третман као и страни инвеститори, а било је речи и о проблемима са којима се сусрећу привредници из Пословног савета општине Ћуприја, пре свега у пословима са Службом за катастар непокретности Републичког геодетског завода. Још једна од важних тема која је обухваћена овом тачком дневног реда односила се на неопходност дуалног образовања и, с тим у вези, на недостатак кадрова у неким секторима. Председник Ерић је, реплицирајући на изнете сугестије, рекао како су он и његов кабинет ту за сваки проблем који се јави код ћупријских привредника и предузетника, још једном апострофирајући већ више пута поновљено „да је нама привреда на првом месту“.

Што се тиче Пословника о раду Пословног савета општине Ћуприја, овај документ је измењен у делу који се односи на кворум, а такође, како је рекао Петар Стошић, допуна Пословника морала је да уследи и у вези са начином избора чланова Пословног савета, јер до сада документ који прописује организацију и начин рада савета уопште није садржао тачку која се бавила тиме ко и под којим условима може да постане део локалне институционалне пословне заједнице, односно – члан Пословног савета општине Ћуприја.

Треба рећи да је данас презентован и билтен Одсека за локални економски развој „Анкета о пословној заједници 2019“, у коме се, између осталог, каже да су код анкетираних најтраженије архитекте и инжењери техничке струке, али и да су им изражене потребе за средњим стручним кадром хемијског и машинског смера, затим за грађевинским радницима, столарима (са и без искуства), инжењерима обраде дрвета, машинбраварима, вариоцима, физичким радницима, секретарицама и неквалификованим радницима са искуством у сточарству.

Следећа седница Пословног савета општине Ћуприја, како је могло да се чује, биће одржана септембра, када би чланови пословне заједнице требало да изнесу своје предлоге у вези са буџетом општине за 2020. годину, када би, већ је извесно, привреду Ћуприје могло да очекује и одређено растерећење, пре свега кроз смањење неких општинских такса.