Општина Ћуприја стамбено збринула две избегличке породице

Две избегличке породице – Авдаловић и Ђукић –  решиле су своје стамбено питање кроз хуманитарну акцију „Кров 2016“, чија је реализација административно омогућена Уговором о сарадњи на реализацији помоћи за стварање и побољшање услова становања породица избеглих, закљученим између Комесаријата за избеглице и миграције и Општине Ћуприја. Општина Ћуприја платила је обе непокретности и, како стоји и у данас потписаним уговорима, то је бесповратна помоћ локалне самоуправе породицама Сњежане Авдаловић и Николе Ђукића.

Тако је породица Сњежане Авдаловић од средине марта власник куће површине 75 квадрата у Улици кнеза Милоша, док се Никола Ђукић, са својим укућанима, усељава у двособни стан од 60 квадратних метара, који се такође налази у Ћуприји, у Добојској улици.

Треба нагласити да је Комесаријат за избеглице и миграције, на захтев Општине Ћуприја, обе породице ослободио обавезе враћања дела средстава уложених у куповину непокретности, што у конкретним случајевима износи  50 одсто цене, односно нешто више од 565 хиљада динара по кући, тј. купљеном стану.

Бесповратна помоћ општине

Цену за куповину обе непокретности у висини од 2.263.284 динара платила је Општина Ћуприја, па је зато потпис на купопродајне уговоре ставио и председник Нинослав Ерић. Како кажу у ћупријској локалној самоуправи, ово је бесповратна помоћ коју Општина даје двема породицама за решавање њихових стамбених потреба, и додају да и остала избегла лица – којих има двадесет на територији општине – могу да очекују неки вид помоћи у који ће бити укључена Општина Ћуприја са свим својим институционалним капацитетом.

Иначе, овај хуман посао Општина Ћуприја урадила је у складу са својом популационом политиком, која је утврђена Локалним акционим планом за унапређење положаја избеглих, интерно расељених лица и повратника по основу споразума о реадмисији у општини Ћуприја, па уколико узмемо у обзир да предметни акциони план траје до 2020. године, треба очекивати још оваквих и сличних акција у централној локалној самоуправи средњег Поморавља.