Премијерка Брнабић: “Да видимо да што већи број инвеститора дође у Ћуприју”

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је данас у радној посети Ћуприји. Премијерка је посету почела састанком са њеним домаћином, председником Општине Ћуприја Нинославом Ерићем, а како је могло да се чује после скоро једночасовног разговора у згради општине, теме састанка биле су пројекти у вези са реконструкцијом водосистема, изградњом атлетске дворане и стадиона и, наравно, у вези са повећањем броја домаћих и страних инвестиција, које би директо утицале на смањење броја незапослених у целом средњем Поморављу.

 

Након састанка са представницима локалне самоуправе, премијерка Брнабић се у друштву председника Ерића упутила у Високу медицинску школу струковних студија, где је симболичког датума, 4. априла, отворила фармацеутски блок школе, мултимедијалну учионицу и компјутерску лабораторију и присуствовала Свечаној академији поводом Дана студената.

Ерић и Брнабић: Успешна посета

Присутним новинарима потом су се обратили председница Владе Ана Брнабић и њен домаћин, председник Ерић, који се на самом почетку захвалио премијерки на доласку и уједно подсетио да је ово од средине 2013. године укупно шеста посета највиших државних званичника Ћуприји.

-Ми смо данас причали како се Ћуприја променила у претходном периоду, шта смо урадили и шта ћемо да радимо. Договорили смо да ћемо да наставимо да радимо на великим пројектима, а велики пројекти су и атлетски комплекс, и изградња моста на Морави, и оснивање Центра за младе у Ћуприји – рекао је Нинослав Ерић, а онда одговорио и на новинарско питање које се односило на могућ недостатак радне снаге коју траже потенцијални инвеститори.

Ерић: Ћуприја и Поморавље имају статус посебног значаја код Владе

-На десет километара од Ћуприје имамо скоро 30 хиљада незапослених. То је велика бројка и приоритет Владе Србије и председника Александра Вучића приликом довођења инвеститора биће овај део Поморавља. Зато у Добричеву и правимо индустријску зону од 400 хектара, где ће Јагодинци, Ћупричани и Параћинци наћи посао – одговорио је Ерић.

Брнабић: Влада ће помоћи неколико великих пројеката

Овом питању одазвала се и Ана Брнабић, председница Владе, рекавши како то јесте проблем, али само у неким локалним самоуправама.

-У Ћуприји још увек постоји јако велики потенцијал да долазе инвеститори и да се даље развијају мала и средња предузећа, а ми ћемо са целим тимом – али и са председником Републике, који улаже пуно енергије да позива инвеститоре увек када путује у иностранство – да видимо да што више инвеститора дође у Ћуприју, да би, на крају крајева, „покрили“ и Ћуприју, и Параћин, и Јагодину. Дакле, постоје неке локалне самоуправе где нема више незапослености и где ћемо морати паралелно са дуалним образовањем да отварамо и образовне центре. Ми у овом тренутку размишљамо са неколико инвеститора и ПКС у којим градовима ћемо да отворимо образовне центре да би брже радили преквалификације или да би инжењерима дали уско стручну обуку, управо за инвеститоре који ће тек отварати своје погоне, а видећете да ће се то остваривати у наредних неколико месеци у градовима широм Србије – закључила је премијерка.

Смањење незапослености у целом Поморављу

Председница Владе нарочито је похвалила Школу за музичке таленте и саму Општину што, како је рекла, „брине о Школи за таленте која Србију прославља широм света“. Због тога је и препоручила да званична Ћуприја игра на карту културе и младих талената, јер је то „оно што овај град ставља на мапу Европе“.

Брнабић: Треба подржати наша мала и средња предузећа

Иначе, премијерка је са својом делегацијом завршила посету Ћуприји обиласком предузећа „Стандард Фурничр Сербиа“ („Standard Furniture Serbia”), које је широј јавности познато као једини добављач корпорације ИКЕА из Србије.