Потписан Споразум о братимљењу Општине Ћуприја и Шујанг округа

Председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић и секретар Комунистичке партије Кине за Шујанг округ Биен Ђенђун потписали су данас Споразум о братимљењу Општине Ћуприја и Шујанг округа. Потписивању овог уговора присуствовали су чланови Владе Шујанг округа, као и најближи сарадници председника Ерића, а како је истакнуто на конференцији за новинаре, унапређење односа између потписника Споразума биће видљиво врло брзо.

Председник Ерић је након парафирања уговора изјавио како има велику част да угости секретара Ђенђуна, кога је, како је истакао, упознао приликом своје посете Кини, када је садашњи први човек партије Шујанг округа био градоначелник Шујанга, града са 670 хиљада становника. Ерић је притом истакао одличне односе између две државе, између Кине и Србије, и додао:

– Одлична сарадња између Кине и Србије је знак и нама у локалним самоуправама да направимо одличне односе са градовима и окрузима у Кини. Један од тих градова је и град Шујанг. Шујанг већ има једну инвестицију у Ћуприји – Јурофајбер је инвестиција која је дошла из Шујанга и срећан сам што је то прва кинеска инвестиција у Ћуприји. Битна информација је да ће Јурофајбер ове године да прошири своју производњу, а већ је сада најавио да ће да направи нову фабрику чарапа, да ће да повећа број запослених и да ће да повећа своју инвестицију у Ћуприји. Поред тога, причали смо данас о томе да развијамо даљу сарадњу са Шујангом, како економску тако и сарадњу у култури и образовању. Ова сарадња ће се интензивирати у неком наредном периоду и договор је да се виђамо не само ми из локалних самоуправа него да повежемо и наше школе, да повежемо наше институције које ће међусобно да сарађују – закључио је председник Ерић.

Заокруживање братских односа

Секретар Ђенђун такође се осврнуо на значај сарадње између два града, односно Шујанг округа и Општине Ћуприја, потенцирајући привредни раст који Шујанг бележи из године у годину и, како је рекао, три циља са којима су овог пута дошли у Ћуприју.

– Округ Шујанг је један од значајних округа у Кини и има више од два милиона становника. Такође, Шујанг је веома познат у Кини по економској развијености и тренутно је међу тридесет најразвијенијих округа у Народној Републици Кини. Осим економије, имамо развијену пољопривреду, а посебно смо поносни што имамо велике површине земљишта под засадима цвећа. Постоје три главна циља наше посете. Први циљ је потписивање споразума о сарадњи између Општине Ћуприја и Шујанг округа и развој сарадње на политичком нивоу. Други циљ је сарадња у образовању. Шујанг жели да наше школе сарађују са овдашњим школама, посебно са Школом за музичке таленте из Ћуприје. Трећа област сарадње је област економије и жеља нам је да се производи из Кине пласирају на српско тржиште а такође и да се српски производи, посебно пољопривредни, извозе у Кину – рекао је Биен Ђенђун.

Јурофајбер: До краја године повећање броја запослених

Иначе, две делегације данас су посетиле производне погоне Јурофајбера, где је могло да се чује како ће у овој фабрици у другој половини 2018. бити удвостручена производња, а да ће до краја ове године, како је речено, у ћупријском Јурофајберу бити скоро сто запослених.