Привредна делегација Шујанг округа у Ћуприји: Нова фаза братских односа

Петочлана привредна делегација кинеског округа Шујанг борави у дводневној посети Ћуприји. Како је на данашњем састанку челника ћупријске локалне самоуправе и кинеске делегације могло да се чује, циљ доласка пријатеља из најмногољудније земље света је продубљивање веза између општине Ћуприја и Шујанг округа, пре свега кроз јачање привредне сарадње. Подсетимо,  јула прошле године председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић и секретар Комунистичке партије Кине за Шујанг округ Биен Ђенђун потписали су Споразум о братимљењу централне општине средњег Поморавља и Шујанга, једног од тридесет најразвијенијих округа Народне Републике Кине.

Како је на самом састанку рекао председник Ерић представљајући потенцијале општине Ћуприја, идеја да се у Добричеву гради централна индустријска зона за цело Поморавље потекла је приликом његове посете Шујангу и тамошњој индустријској зони. У делегацији која је овог пута посетила Ћуприју, управо се и налазе људи који су, како је Ерић истакао, направили ту зону у Шујангу. Председник Општине Ћуприја подвукао је како ће изградња нове индустријске зоне заправо бити полуга развоја не само Ћуприје него и Јагодине, Параћина и целог Поморавског округа, и да за то има потпуну и свакодневну подршку и председника Вучића и Владе Републике Србије.

„Ћуприја гради једну од највећих индустријских зона у Србији, на примеру зоне у Шујангу. Град Шујанг је један од четрдесет економски најбрже растућих градова у Кини и ми желимо да тај пример искористимо и имплементирамо у Ћуприји. Имамо велику подршку Шујанга, а један од инвеститора чији је представник ту са нама је и Јурофајбер, инвеститор који ускоро у Ћуприји креће са својом другом фабриком. Очекујемо да августа дођу са новом идејом. Како су нам рекли људи из делегације Шујанга, Јурофајбер планира да отвори и трећу производњу, тако да се сарадња између Ћуприје и Шујанга, поред тих пријатељских односа, развија и кроз културу и спорт, а сада идемо и кроз оно што је најважније – кроз привреду“, рекао је председник Ерић на конференцији за медије која је уприличена након састанка двеју делегација.

Привредна активност за нову фазу односа: Шаодонг и Ерић у посети Јурофајберу

Кинеску делегацију предводио је Ванг Шаодонг, заменик директора Шујанг економско-технолошке развојне зоне, који је нарочито истакао братске односе између Ћуприје и Шујанга „као чиста вода или дубока љубав, који не могу да се искажу речима“. Шаодонг је такође подвукао да је делегација на чијем је челу дошла у Ћуприју „да нађу нове моделе сарадње“, мислећи пре свега на облике привредне сарадње. С тим у вези, Ванг Шаодонг је рекао да Ћуприја има низ компаративних предности – од ниских оперативних трошкова производње, до квалитетне али не и скупе радне снаге. Шеф кинеске привредне делегације на крају је обећао и да ће, по повратку у Кину, рећи тамошњим привредницима и предузетницима, „не само људима из Јурофајбера већ и онима који се баве производњом хране“, да дођу у Ћуприју и да овде инвестирају.

Иначе, чланови две делегације данас су обишли погон Јурофајбера у Ћуприји, да би потом посетили средњовековну Раваницу и једну етно кућу у Сењу.