Професор Светислав Божић на отварању РАВАНЕЛИУСА: “Србија је у вашем граду нашла смисао свог постојања”

Наступом Великог оркестра Школе за музичке таленте у Ћуприји, са солистом на виолончелу Драганом Ђорђевићем, вечерас је почео први Фестивал музичке изузетности “Раванелиус”. Манифестација траје до суботе, када ће на отвореној сцени Школе за музичке таленте управо Драган Ђорђевић и Роман Симовић, уз оркестар Камерата Академика, спустити завесу на овај фестивал музичке изузетност. Покровитељ је Скупштина општине Ћуприја, а фестивал је отворио председник општине Нинослав Ерић оценивши да „Раванелиус“ с пуним правом у свом називу носи и синтагму ‘музичка изузетност’, као и да је оваква манифестација „још један стуб на коме би култура у Ћуприји даље могла да се развија“ пратећи визију људи који су пре више од 45 година основали по много чему јединствену Школу за музичке таленте у Ћуприји.

Уметнички директор Школе за музичке таленте и ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду Драган Ђорђевић, који је заједно за младим талентима вечерас и музички отворио фестивал, рекао је да ће на „Раванелиусу“ наступити неки од најбољих српских музичара, који су одавно освојили многе светске сцене и који су овог пута дошли да ученицима Школе за музичке таленте дају наду да с вером у музику и себе могу да дотакну звезде и да остваре сјајну каријеру и живот испуњен музиком.

РАВАНЕЛИУС: Фестивал музичке изузетности на правом месту

Занимљиво је да је вечерашњи концерт испратио и професор Светислав Божић, композитор и дописни члан САНУ, чије смо дело „Подибарски жал“ такође могли да чујемо већ првог дана фестивала. Божић  се на почетку фестивала обратио публици, учесницима и организатору, а његова вечерашња беседа сигурно ће се памтити по крунској изјави: – Србија је у вашем граду нашла смисао свог постојања. Треба ли Ћуприји боља похвала?