Уставни суд: Општини Ћуприја повређено право на правично суђење!

Уставни суд Републике Србије поништио решења којима су радници Дома здравља, кроз извршни поступак, накнаде за своје неисплаћене зараде намиривали из буџета општине Ћуприја. Суд доносио решења којима су била дозвољена извршења на основу извршне исправе, односно платног листа радника!?

 

Уставни суд Србије поништио је решење Вишег суда у Јагодини којим је ова другостепена судска инстанца потврдила првостепено решење Основног суда у Параћину о намиривању потраживања тзв. “неуговорених радника” Дома здравља у Ћуприји из општинског буџета. Велико веће Уставног суда је у образложењу своје одлуке навело да је подносиоцу жалбе (Општини Ћуприја, примедба аутора) повређено право на правично суђење. Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић, у реакцији на ову одлуку, каже да су они запослене упозоравали да локална самоуправа није “права адреса за остваривање њихових права“ и наглашава да је он законски дужан да штити буџет општине.

– Из општинског буџета до сада је “скинуто” готово 70 милиона динара и да су извршења настављена, рачун би био у блокади. Да је са извршењима настављено, ми не бисмо могли да радимо ни једну инвестицију, све би стало. Срећом, извршења су стопирана јер нам је од Народне скупштине стигло званично тумачење Закона о извршењу, члан 48. Потом смо уложили и жалбу и, ето, добили решење Уставног суда у нашу корист – оцењује Ерић и додаје да „радници своја права треба да остваре на други начин а не преко буџета“.

Копија одлуке Уставног суда

Према његовим речима, локална самоуправа увелико решава овај сада већ деценијски проблем. Ерић каже да су, од 120 неуговорних радника Дома здравља, неки пребачени у Општу болницу, а да су немедицински радници већ прошли кроз процес рационализације.

– Остао је један број медицинских радника, чини ми се њих 29. Добро је да је Министарство здравља Републике Србије одобрило рационализацију радника Дома здравља; добро је за њих ако уђу у тај програм рационализације јер ће тако моћи да наплате сва своја потраживања која имају везано за плате, а самим тим моћи ће да добију и отпремнину –

истиче Ерић, подсећајући да је добро и то што ће држава ускоро примарну здравствену заштиту законски организовати на другачији начин.

– У припреми је и Закон о здравственој заштити којим се домови здравља враћају под ингеренцију општих болница, јер је очито да одлука из 2008. године, којом су домови здравља предати локалним самоуправама, није добра. Очекујемо и да нам влада одобри изградњу интернистичког блока, па ће Дом здравља и физички бити пребачен у Општу болницу. На тај начин у Ћуприји ће бити обједињена примарна и секундарна заштита – закључио је Ерић.

Извршење на основу платне листе Дома здравља!?

Он такође очекује да ће највећи проблем у општини – са тзв. „неуговореним радницима“ Дома здравља – бити решен за два месеца, тако да локалној самоуправи потом остаје да архивира и обавезе према добављачима Дома здравља Ћуприја, што је за Ерићев тим наслеђен баласт који брзо и у потпуности мора да се реши.

Адвокати довели у заблуду раднике

“Имамо информацију да су неки адвокати звали раднике Дома здравља и просто их терали на овакво извршење. У томе су видели профит, што је у реду, али није у реду што су тако раднике довели у заблуду. Ми морамо да тражимо повраћај. Понављам, моја законска обавеза је да штитим буџет. Видећемо са правобраниоцем како да вратимо новац у заједничку касу. Могу да кажем да већ сада имамо два-три модуса да то урадимо. Морамо да нађемо најбоље решење и за те раднике. Наравно, све по закону.”, речи су Нинослава Ерића, из којих може да се ишчита како је могуће да радници задрже новац који су решењима већ добили, ако је то по закону и уколико општини неко други надомести безмало 70 милиона динара.