Велико признање: Ћуприја и званично међу најуспешнијим самоуправама у региону

Мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи уручила је данас у Будви представницима 17 градова и општина из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе сертификате да су “по мери привреде”, саопштила је Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД). Међу овогодишњим добитницима сертификата је и општина Ћуприја, која је тако званично постала тек једна од 10 локалних самоуправа у Србији „са повољним пословним окружењем“. У име општине Ћуприја, на међународној Конференцији о економији, сертификат БФЦ СЕЕ у Будви примио је мр Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја. Важно је истаћи да је подршку програму сертификације дала и Влада Немачке путем Отвореног регионалног фонда ГИЗ за модернизацију општинских услуга.

Овај сертификат практично помаже инвеститорима у идентификовању општина и градова који нуде најбоље услове за улагање и имају највећи потенцијал за развој, односно, како стоји у саопштењу НАЛЕД, да инвеститори „могу да рачунају на услуге по највишим међународним стандардима“ у локалним управама које поседују БФЦ СЕЕ сертификат.

Анализе су показале да су услови за пословање у тим местима 70 одсто бољи него у градовима и општинама које немају ту потврду квалитета, а готово трипут су успешнија у привлачењу инвестиција, навео је НАЛЕД.

Ћуприји и Пожаревцу, као самоуправама које су најбоље за инвестирање, како је истакао председник Ерић, сертификате је на данашњој Конференцији о економији у Будви доделио премијер Црне Горе Душко Марковић, а један од првих који је Ерићу и осталим представницима сертификованих локалних самоуправа лично честитао био је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Иначе, до сада су само 54 локалне самоуправе са простора пет држава југоисточне Европе добиле сертификат да су “по мери привреде”, а још 33 су у поступку сертификације.

БФЦ СЕЕ се од 2012. спроводи у Босни и Херцеговини, Хрватској, Северној Македонији и Србији, а од 2016. и у Црној Гори. БФЦ СЕЕ платформа отворена је за нове партнере и земље учеснице који желе да се укључе у размену најбољих пракси и дају допринос регулаторној стандардизацији, унапређењу услова пословања на локалном и националном нивоу и економској интеграцији региона.